Pagina's

dinsdag 29 juli 2014

Vika – Finnasandbukta (Klosteroy)

Al vrij vroeg in de ochtend gierde de wind om Zahree in de baai van Vika. Het was alweer een prachtige, zonnige dag. Yeahhhh, zeilen! Na het ontbijt gingen we vlot ankerop. We lieten pirtatenschip de Atyla, ook onder Nederlandse vlag varend maar nu met een groep Spanjaarden aan boord, achter.

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 010

De Atyla

De Lysefjord leek bezeild en aangezien we de wind achter hadden kon het grootzeil geheel omhoog. We zeilden op met een Nederlander met een Noorse boot. Hij zei vriendelijk gedag in onze eigen taal. Hij bleek in Stavanger te wonen. Hij had het goed bekeken want voerde alleen de genua. De wind draaide als een drol in de pispot en we bleven aan het bijstellen en gijpen (wind draait achterlangs waardoor het zeil kan overklappen, de zgn. klapgijp). Tot hij afsloeg naar Stavanger gingen we gelijk op. Reuze irritant aangezien wij veel meer zeil voerden. Maar de stiekemerd bleek wel de motor bij te zetten hahaha!
We zagen nog tallship Christian Radich varen. Mooi schip, hoewel wat ver weg voor een foto van enige kwaliteit.

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 011

De Christian Radich

Na het Lysefjord gingen we stuurboord uit weer het Hogsfjord op. Daar gingen we nog even snoeihard (8.2 knopen) maar toen eenmaal de hoge rotsformaties aan beide zijden achter ons waren kakte de wind spectaculair in. Rutger sloeg direct zijn slag en hengelde bij de eerste poging al 3 knapen van makrelen uit het zilte nat. In een recordtijd lagen hun koppen erin terug om als voer te dienen voor de meer gelukkigen. Wij hadden weer ons toast met vis voor wat daagjes veilig gesteld!

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 012

Weer drie lekkere vette makrelen.

Na het Hogsfjord gingen we via Horgefjord en Hidlefjord naar het Mastrafjord.
Onderweg zagen we ook nog de Eendracht, een tallship dat vaart met gehandicapten en geheel is ingericht dat men ook met rolstoel over het dek kan rijden. Toen we in de voorjaarsvakantie twee jaar geleden naar Engeland zeilden met Karin en Martin hebben we dit schip ook gezien en nog gezellig naar elkaar gezwaaid!

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 013

De Eendracht op grote afstand.

Het 12 uurtje werd door de schipperse gesmeerd en is ook wel eens een foto waard. Dat jullie niet denken dat ik me er met een Jantje-van-Leiden van afmaak!

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 015

Kan ermee door, toch?

Eenmaal in het Mastrafjord liep de snelheid verder terug tot een schamele 2 knoopjes en liep het richting 4 uur. Toen er een zeewindje opstak vanaf zee en de wind helemaal tegen draaide, hielden we het voor gezien.Op naar de ankerplaats op het mini-eilandje Klosteroy.

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 001

De prachtige baai van Klosteroy


Aangezien we vis voor de maaltijd hebben is een winkel nog even niet direct van belang.
Kopervik op het eiland Karmoy zal moeten wachten tot morgen. Alhoewel…misschien slaan we het over en gaan we direct door naar Haugesund. Het blijft nog een dag wind uit oostelijke richting, volgens de voorspelling. Die gebruiken we nog om zover mogelijk naar het noorden te gaan. Of we Bergen nog halen…tis maar de vraag!
De borrel met makreel op toast was weer subliem en het avondeten met de kabeljauw de hit van de dag.

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 019

De kabeljauw ligt te wachten…en trouwens…proost!

Nu staat het bijbootje al te trappelen om ons naar de kant te roeien want er moet nog gewandeld worden (zucht!).

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 021

Prachtige avondluchten tijdens de wandeling.

Net terug van een avondwandeling en wat voor één! Zeker een km. of 5 en dat vind ik best veel om je eten even te laten zakken. Maar het was de moeite waard.
De zon was aan het onder gaan en dat gaf een prachtig licht. Wat jammer nu dat ik weer eens het SD kaartje van de camera in de computer had laten zitten en daar pas achter kwam toen we al aan wal stonden en Rutger al een heel eind daarvoor geroeid had. Was me niet in dank afgenomen als ik hem gevraagd had even het SD kaartje te halen. Dus moeten we het met de foto’s van de mobiele telefoons doen.We hebben een prachtig natuurpad tot boven op een heuvel gelopen. Daar vandaan kon je de hele omgeving met alle sunds en fjorden in de omgeving overzien. We zagen Zahree’s masten nog net!

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 023 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 004 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 006 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 009

Pittige wandeling maar zeer de moeite waard!

 
Zahree Noorwegen 2014 verkleind 008

Rutger rent naar beneden. Dat durven zijn ouders niet.

Nu doen alles wat beenspier genoemd mag worden pijn en neem ik maar gauw een ibuprofennetje en ga ik naar mijn mandje.

Het was weer een prachtige dag en als we de voorspellingen mogen geloven komen er nog meer van zulke dagen met iets meer wind. Daar tekenen we voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten