Pagina's

dinsdag 29 juli 2014

Langoya - Adnoyvagen

Wat een schitterend mooi weer vandaag, 18 juli. Gelukkig ging de wekker niet vanochtend. Niemand hoefde om 5 uur op te staan om de wind mee te hebben of een verre bestemming te halen. Vandaag stond in het teken van het grote genieten. Alhoewel…vanochtend stonden er wel wat mannen-klusjes op het program: onder het vlak van Zahree pokken opsporen op schroef en dieptemeter en deze zonder pardon met een houtje naar de zeebodem verwijzen. Met duik pak en lucht. Herbert heeft de bakboordzijde gedaan en Rutger de stuurboordzijde.

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 058

Niet te koud hoor!

Mijn arme kleine jongen stoof wel eerst over het dek om enge kwallen te spotten. Hij meende dat deze het zeker op hem gemunt zouden hebben en hem met hun griezelige drijftentakels lelijk zouden toetakelen. Maar als zijn pappie plechtig zou beloven ECHT op de uitkijk te blijven staan, waagde hij het erop. De verwijfde gilletjes waren niet van de lucht. Zijn vader vond hem maar een sissy…

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 060 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 059

Wél goed kijken of er kwallen zijn, pappie!

De nieuwe dek douche kwam nu heel erg goed van pas! Daarna een soepje en broodjes en vervolgens ankerop richting het Lysefjord waar de Preikestolen (een 700 m.hoge rotswand waar je onder gezeild MOET hebben) zijn.
Met een zeer matig gangetje en alleen grootzeil en genua op gingen we ons weegs. De hengel en ander vistuig werden direct in stelling gebracht en al na een halve mijl was het raak. Twee makrelen; één flinke en een (in mijn ogen) baby'tje. De mannen kenden geen genade; beiden moesten onthoofd.

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 061

Die kop gaat eraf! Moeders vindt het zielig.

Eerst de grote; Rutger zette er nietsontziend het mes in en daarna bleek de kleinere de lip waarschijnlijk al doorgescheurd te hebben want die was gelukkig foetsie. Jammer he, jongens? De makreel ging schoongemaakt de koelkast in. Rutger was ervan overtuigd dat de volgende, zeg eens, 20 makrelen binnen no time ernaast zouden liggen. Helaas, ze wilden niet meer bijten.

 

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 062

Wat een prachtig zeilgebied!

 
Zahree Noorwegen 2014 verkleind 063

Stavanger bewaren we voor later.

 
Zahree Noorwegen 2014 verkleind 075  Zahree Noorwegen 2014 verkleind 069 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 067 

Het Hoksfjord, met de genua op de boom.

De wind blies met een krachtje 2 tot 3 met de zon er op volle kracht bij, over het Hoksfjord en het Holefjord naar de hele intieme ankerplaats Adnoyvagen gezeild. Laten we daar nu precies om borreltijd aankomen! Herbert heeft de makreel op goddelijke wijze gebakken en presenteerde ze met schijfje citroen om een toastje met wijntje en bier. Mij hoor je niet klagen!

 

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 082 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 080 - kopie Zahree Noorwegen 2014 verkleind 077 - kopie

Makreel op toast, mmmmmmmmmmmmm!

Wat een prachtige buitenhuisjes hebben de Noren toch. Ze varen als dollen in de rondte in hun speedboten en links en rechts schieten de veerboten als een dolle langs je. Maar verder zijn ze relaxt en erg vriendelijk! Regelmatig gaan de duimen omhoog omdat ze Zahree een mooi schip vinden!

Ik heb van de laatste restjes verswaren meegenomen uit Nederland nog een eetbare maaltijd op tafel kunnen toveren. Morgen moeten we toch echt een winkel hebben anders wordt het echt blikvoer!
Het plan is om via het Lysefjord naar de Preikestolen te varen. Daar MOETEN we natuurlijk onder aan de enorme rotswand zeilen. En zien dat we Zahree daar mooi op de foto krijgen.
Daarna zeilen we naar Tau, een plaatsje aan het Idsfjord. Van daaruit kunnen we de dag erna met de bus naar Preikestolhytta om van daaruit zo’n twee uur voornamelijk te klimmen naar de Preikestolen om ook van bovenaf het Lysefjord in te kunnen koekeloeren. Dat schijnt helemaal te gek te zijn en je MOET het gelopen hebben…zeggen middelste en zijn pa. Ik ben daar HELEMAAL niet van overtuigd en ben nog bezig een goede uitvlucht te verzinnen. Ziek, zwak, misselijk…. nog ideeën?

Nu is het bij tienen en is het geheel bladstil en nog volop licht. Ook iets geweldigs van de zomer in Noorwegen zijn. Het is flink langer licht dan in Nederland.

Zahree Noorwegen 2014 verkleind 001

Bij de pijl liggen we.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten