Pagina's

dinsdag 29 juli 2014

Klosteroy - Haugesund

Maandag 20 juli. Redelijk vroeg begint de kriebel al bij de bemanning van de Zahree. We horen wat wind in het want. Goed zeilweer! Yeahhhhh!
We ontbijten met heerlijke warme broodjes uit de oven en manlief geeft mij het laatste eitje..precies zo gekookt als ik um het lekkerst vind. Lief toch?
Ik was de kruimels nog aan het verzamelen en hoorde de motor al brommen. Ankerop en gaan! We zagen alweer de Eendracht voorlangs gaan.
Zahree Noorwegen 2014 verkleind 008
Daar is de Eendracht alweer. Omhoog die zeilen, jongens!
Waarom zeilden ze niet? We gingen aan het eind van het Mastrafjord stuurboord uit over het weidse Boknafjord. Zahree zette er flink de sokken in. Alweer zo’n heerlijke zeildag zeg! Ook de Noren zijn lyrisch over deze zomer. Ze hebben al heerlijk weer sinds het vroege voorjaar. Dit is zeer ongewoon voor Noorwegen. De Eendracht bromde voor ons uit en koos later zee. We denken dat ie naar Leirvik gaat. Er is een tallship-gebeuren aan de gang. Veel grotere en kleinere meer en minder traditionele schepen maken een tour en doen verschillende havens in Noorwegen aan. In elke plaats is dan een soort havenfestival aan de gang.
We Passeerden Skudeneshaven (een andere keer) en Kopervik (ook een andere keer) en zeilden met een heerlijke halve wind door de Karmsundet, via het Forresfjord naar Haugesund. De rotswanden zijn in deze fjorden niet zo heel erg hoog. Dit betekent dat er minder sprake is van valwinden en de wind er wat regelmatiger waait. Dat zeilt wel zo fijn. Rutger had wat ontwenningsverschijnselen omdat hij van zijn ouders niet mocht vissen
vandaag. Er is nog genoeg vis in de koelkast…morgen weer Rut!
Hieronder wat foto’s:

Vlak na de hoge brug voor Haugesund ging de wind van zee waaien en trok nog even lekker aan. Vlak voor we aan de noordzijde van het stadje richting kade gingen streken we als een geoliede machine alle zeilen en vonden een mooie ligplaats hier aan de kade. Geen stroom, geen internet, geen water…wel betalen. Dat is jammer…
Later in de middag gingen we op zoek naar een strandje waar je kon zwemmen. Iets ten noorden van het centrum. Het was zo heet voor de kade dat we echt even afkoeling nodig hadden. Onderweg zagen we Harald op een sokkel.
Zahree Noorwegen 2014 verkleind 001
Harald de dappere, of zoiets…

Herbert was de dapperste en lag er al snel in. Ik deed er een eeuwigheid over maar lag er het langste in. Rutger had geen zin in koud water en bleef op het droge. Het water was als je door was heerlijk!
Zahree Noorwegen 2014 verkleind 006 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 005  Zahree Noorwegen 2014 verkleind 003
Herbert heeft gewonnen..ik ben tweede..

Daarna gingen we nog even op zoek naar een monument van de stichter van het Koninkrijk Harald de weet-ik-veel hoeveelste. We zagen het liggen in de verte maar mij te ver weg in die hitte.
Zahree Noorwegen 2014 verkleind 007
Kerkje.

Dus terug naar het centrum en boodschappen doen bij de Coöp.
Toen naar boord en lekker douchen en haren wassen in de kuip met de buitendouche. Te laat bedachten we dat het misschien niet zo elegant is; die shampoo in de haven. Maar viezigheid ligt er sowieso daar.
Biertje, wijntje, knabbeltje en nogmaals diner mét kabeljauw en een stukje makreel. Mmmmm!
De havenmeester kwam zijn 190 kronen innen toen de visjes lagen te bakken. Niet storen havenmeester! De vis moet precies goed zijn!

Na het eten wandelden we door Haugesund.
Zahree Noorwegen 2014 verkleind 002 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 003 Zahree Noorwegen 2014 verkleind 001
Haugesund
De kade langslopen is erg gezellig. Er liggen nu veel boten. Ook veel boten die de tall-ships volgen. Je ziet het aan een vlag die ze allemaal voeren. Erg veel plastic speedboten en opmerkelijk weinig zeilboten, vinden we…. Maar ook mooie, oude, houten boten…

Zahree Noorwegen 2014 verkleind a
Stukje cultuur van Haugesund

Het is erg warm en wat benauwd in de boot. Een nadeel van in een stadje liggen met mooi weer en niet voor anker.
Morgen wordt het misschien Leirvik of nog wat noordelijker… Waar de wind ons waait!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten