Pagina's

vrijdag 16 december 2016

Dag 8 of liever einde dag 7 moet ik nog zeggen. Ik heb de wacht van 9 - 12 uur. Maar aangezien we vandaag de boord klok een uurtje hebben terug gedraaid voelt het alsof ik al bijna naar bed zou mogen...alleen...dat is niet zo! Voor dat we in Suriname zijn moeten we nog zo'n uur erbij proppen in een dag. Dat deden we vandaag rond borrel tijd want het is niet erg een uurtje langer te borrelen. Stel je bij die borrel maar niks voor hoor! Alcoholvrij en omdat we een hekel hebben aan afwassen op onze buitelende schuivers makende Zahree delen we ons glas terwijl iemand anders de cola fles vast houdt. Maar chips, worstje, toastje en guacamole ontbreken meestal niet.
Vandaag was een wat moeizame dag met pittige wind en een gigantische swell.  Nou ja...gigantisch...zo'n 3 meter. 10 meter kan ook.  Maar de komende dagen blijft de wind rond de 22 knopen zegt Predictwind en dan weten we dat we er zo 5 knts bij kunnen tellen. Zahree maakt enorme schuivers en het is de kunst om je er aan over te geven...het helemaal niet erg te vinden dat de peer door de kajuit vliegt.  Gekneusde ribben, blauwe plekken en ander leed voor lief te nemen. Gewoon doorgaan met ademhalen en hopen dat de omstandigheden snel zullen verbeteren. En bijkomend voordeel is natuurlijk dat het snel gaat! We zijn nu officieel over de helft en al duurt het nog  een week...we gaan gewoon aftellen.  Nog een paar mijltjes...Dan nog maar 900 mijl..Nog maar..tssssss!
Het was ook een dag van verminderen van zeiloppervlakte omdat we verwachten in squally gebied te komen. Een squall is een zeer plaatselijke regen en/of onweersbui waar ook veel wind bij kan zitten. De genua is weggerold en de voorste stagfok ook.  Grootzeil is dubbel gereefd zodat we in principe geen aanpassingen meer hoeven te doen. Bij 25 knts wind gaat het met zo weinig zeil wel redelijk maar af en toe zakt deze naar 20 en dan maken we wat weinig snelheid en zijn we speelbal van de golven. Het is even niet anders....
Ander Klein Leed hier..mijn snelkookpan is letterlijk naar de haaien..geintje Monique van de Umnyama, want bij het buiten boord spoelen bleek het handvat maar een slap ding...daar ging m'n lievelingspan! Ander Klein Leed: op de Agaath zijn alle bananen in een keer rijp, op Zahree willen de bananen helemaal niet rijp worden maar is de laatste kool slachtoffer geworden van hele vieze kleine witte wormpjes...getver...de visvangst is weer naadje geweest! Maar er is ook Groter Leed. Hoewel we dat via het netje en Iridium telefoon en andere mail programma's ook weer oppakken...de Umnyama, de gloednieuwe catamaran van Dick en Monique heeft twee weigerende motoren. Ondanks Herbet z'n technische bijstand via SMS-en blijven de motoren dood als een pier! De Schorpioen heeft een schoot in de schroef gekregen en ook wat schade daar. Direct wordt er contact gelegd met de Nederlandse boten die er al zijn. Ze coördineren het als er eventueel binnen gesleept moet worden. Maar hopelijk kunnen
de
boten gewoon de Suriname rivier op zeilen en ankeren! Komt goed!
Voor ons is het nog niet zover. Maar we krijgen toch stiekem steeds iets meer hoop dat ook wij ' binnen ' zijn voor de Kerstdagen!
Groetjes van de Zahreetjes.

Sent from Iridium Mail & Web.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten