Pagina's

zondag 10 december 2017

En ineens is daar….. Zuid Amerika! 1

Woensdag 8 november. De voorspellingen zijn eenduidig en goed! Tijd om Aruba, als laatste van de ABC-eilanden achter ons te laten voor de Amerikaanse toeristen die niet veel anders weten te doen dan de shopping mall af te grazen op luxe artikelen, voorkantje-achterkantje laten bakken in de veel te felle zon voor hun witte huidjes en zich laten rond racen door local guides langs de paar mooie spots die Aruba rijk is. De Amerikanen zorgen ervoor dat de prijzen onaangenaam hoog zijn en er nog weinig authentieks aan is. De prijzen zijn de hoogste van de ABC-eilanden en niet alleen van de luxe artikelen. We hebben echter een paar prima dagen gehad op deze stepping stone naar… Zuid Amerika! Colombia….here we come!
Maar eerst even uitklaren.

DSCN0377_thumb
Uitklaren… eenvoudig op Aruba én kosteloos!

Tegen 10.00 uur gaat ons anker omhoog en draaien we richting de cruiseschepen om de papieren in orde te krijgen. De douane is weer makkelijk en vriendelijk en niet veel later zijn we los van de kade en gaat de punt van Zahree richting Colombia. We hebben 140 mijl voor de boeg en dat betekent dus een nachtje doorvaren. Met de Agaath, K’dans en Zahree doen we deze oversteek gezamenlijk. De snelheid van de schepen ligt nogal ver uit elkaar. Wij hebben natuurlijk een flinke wind nodig om iets in de melk te brokkelen te hebben. De K’dans doet het goed met veel én weinig wind en de Agaath ook…ware het niet dat allerlei leven hangend onder hun onderwaterschip zorgt voor ernstige vertraging. Het is niet anders… in Cartagena moet een flinke afspuit-beurt en een nieuwe laag antifouling daarvoor de oplossing brengen. Maar daar zijn we nog even niet! Eerst naar Cabo de la Vela, betekenis: de Kaap van het Zeil. Het verhaal gaat dat een zeeman dacht een zeilschip aan de horizon te zien… het bleek deze kaap te zijn! We hebben een lekkere noord-oostenwind. Dat betekent dat de wind iets over stuurboord binnen komt, dus grootzeil en genua hebben we over stuurboord en de voorste stagfok over bakboord. Omdat deze fok van zichzelf al op een boom staat kan hij met een bulletalie (een lijn die er voor zorgt dat de boom niet plotseling kan overklappen) iets ‘in de wind’ gehouden worden. De fok valt dan niet in de ‘windschaduw’ van het grootzeil en kan dus meer duw geven aan Zahree. Dit noem je ‘te loevert’ zetten. Voorheen zetten we altijd de genua op een speciale hele grote boom te loevert. Maar we hebben nu geen windmeter om ons te laten zien dat de wind gaat draaien. Vooral ‘s nachts vinden we dat met die grote boom een beetje een risico. Komt de wind ineens van een hele andere kant dan komen op die boom met die enorme lap zeil hele grote krachten te staan. Kan vervelend aflopen als je dat niet op tijd in de gaten hebt. Voorlopig zijn we blij met deze nieuwe zeilvoering. Een flinke deining maakt dat ik weer een beetje katterig ben. De hengel gaat weer uit en niet veel later….bzzzzzzzz…. beet! Een flinke mahi mahi. In gedachten ligt hij al op ons bord. Maar helaas…. net voordat Herbert hem in de kuip kan tillen weet hij te ontsnappen. Een gescheurde lip zal hij er wel aan over gehouden hebben. En wij zijn een illusie armer. Volgende keer toch maar weer de gaf gebruiken. Een flinke tijd later is het weer raak. Deze ontsnapt ons niet. Een tonijntje deze keer. De ziel is geen vechtersbaas en laat zich zo de kop afsnijden. Verder vangen we niks.
Tegen de avond zien we in de verte de eilandjes Monjes del Norte liggen. Deze eilandjes behoren tot Venezuela. Een tweetal militairen houdt er lekker zinloos de wacht. In het verleden brachten zeilers er wel de nacht door maar het schijnt dat men de laatste tijd norse reacties krijgt en weggestuurd wordt dus laten we ze maar links liggen (letterlijk). De zee blijft vervelend knobbelig en gaandeweg zakt de wind eruit. De motor moet de hele nacht aan.


Donderdag 9 november. In de vroege ochtenduren doet Herbert dapper nog een poging tot zeilen en dobbert zo’n 4 mijltjes in 3 uur terwijl hij met de hand stuurt. Deze snelheden houdt de stuurautomaat helemaal niet van en ik ook niet…. laat die DAF het werk maar doen! Én de stuurautomaat! Het moet natuurlijk niet op WERK gaan lijken!
Rond 11 uur ronden we de kaap en opent zich de baai voor ons. Er ligt al een zeilboot, een Canadees schip. Plons… anker er in. Even trekken en Zahree ligt. We zijn er…. ongelofelijk…. COLOMBIA!!!!


DSCN0383_thumbDSCN0388_thumb
Cabo de la Vela en het dorpje Kayuusipaa.


De K’dans en de Agaath doen bijna alles op zeil en hebben nog een paar uurtjes werk. We hebben wel gehoord dat de Agaath ook een lekker visje heeft gevangen. We maken plannen om sushimi te maken. Maar eerst even een uurtje zzzzzzzz……


DSCN0389_thumb
De schipper is ook even ‘onder zeil’.

Na de K’dans komt de Agaath ook de ankerplaats op. Geweldig! We zijn er nu allemaal! Lekker opfrissen en achter in de middag verzamelen we op Zahree voor een vorstelijke vismaaltijd. Als we gedacht hadden dat lekker aan dek te kunnen doen… een geweldige onweersbui met regen gooit roet in het eten. We vluchten het vochtige en broeierige dekhuis in. Pffffff… al die warme lijven maken het er niet beter op natuurlijk hahahahaaaa! Maar gezellig dat we het hebben! Herbert en Donatien doen het betere fileerwerk. Ik maak op Oosterse wijze het sausje. De Agaath huist nog een tubetje lekkere scherpe wasabi pasta. Lekkerrrrrrr! Biertje…wijntje… wie klaagt er? NIEMAND!

DSCN0390_thumbDSCN0393_thumb

DSCN0395_thumb1DSCN0396_thumb1
‘Mama’ Tineke voert de manschappen sushimi. Mmmmmmm!

Er wordt verdacht hevig gegaapt en tussen twee buien met donder en bliksem in scheurt Herbert de Agaathjes naar hun boot en is iedereen weer veilig en al snel liggen we plat. Moe als hondjes!

Vrijdag 10 november worden we in de vroege ochtend gepraaid door diverse kano’s met vissertjes en hun zoontjes die ons vis willen verkopen. Nog even niet hoor! Op deze dag splitsen de bemanningen zich op. Gerard, Donatien en Herbert wagen zich aan een stevige wandeling. De rest gaat het dorpje Kayuusipaa verkennen. Het dorpje wordt bewoond door Wayuu, indianen die daar al eeuwen wonen. Ze zijn erg gastvrij en vriendelijk. Totaal niet opdringerig. De vrouwen weven prachtige tassen en hangmatten. Je kunt er nog niet altijd terecht met dollars maar wel steeds vaker. Gelukkig want we hebben nog geen peso’s. We kijken rond in het dorpje waar de inwoners nog op heel simpele manier leven. Heerlijk die rust en die eenvoud na de drukte van de ‘Nederlandse’ Carieb!

20171110_103924_thumb20171110_104445_thumb
Kayuusipaa.

20171110_105001_thumb120171110_111528_thumb1
Eenvoudig en simpel leven!

20171110_111445_thumb1
Maar wél gescheiden afval-inzameling!

Ondertussen zit de wandelclub ook niet stil!

DSCN0398_thumbDSCN0401_thumb
Op weg naar El Faro.

DSCN0402_thumbDSCN0403_thumb

DSCN0404_thumbDSCN0408_thumb
Zoetwaterbron Ojo del Agua, vlak aan zee.

DSCN0411_thumbDSCN0412_thumb
Een roofvogel…groot! Welke? Een imponerende kust!

DSCN0414_thumbDSCN0416_thumb
Het Suikerbergje.

De wandelploeg maakt op het strand kennis met Luis en zijn familie uit Medellin. Ze logeren daar in een mooi gasthuis Pantu en de afspraak wordt gemaakt elkaar daar ‘s avonds te treffen voor het diner! Dat was heel erg leuk! We eten lekkere vis, heerlijke kokosrijst. Opvallend is het totaal ontbreken van groente. Dat zal lastig zijn om aan te komen daar. Van een leuk Venezolaans stel kopen we gezamenlijk een kilo heerlijke geitenkaas. In hun eigen land is de economie een regelrechte ellende dus verkopen ze hun producten liever in Colombia
We spreken  met Luis en familie af dat als we in Medellin zijn we contact zullen opnemen!

DSCN0421_thumb
Eten met Luis en familie in gasthuis Pantu.

In Pantu kunnen we ook wat dollars wisselen voor peso’s. Een heel gereken. Je hebt hier zo een tonnetje of wat. Formule: 3 nullen eraf en delen door 3…dan heb je de dollar. Dus een ton peso’s is uh….jammer…maar 33 dollar! Hahahaaaa!

Zaterdag 11 november verleggen we de boten voor het dorpje Buenavista ofwel El Cabo, iets dieper de baai in. Hier gaat het er al iets meer werelds aan toe. Je moet betalen voor oppassers voor je dinghy (let op: afdingen want ze vragen belachelijke prijzen!). De tasjesverkoopsters zijn gehaaider en afdingen vereist meer doorzettingsvermogen. Maar de biertjes worden in water met ijsblokjes heerlijk koel gehouden.  Bij de kite-school kun je achter in de middag  prima ‘rondhangen’ en de kunsten van de kite-dudes bewonderen.

DSCN0426_thumb
Buenavista.

DSCN0429_thumb
De kite-dudes.

DSCN0428_thumbDSCN0430_thumb
Koele biertjes.

DSCN0431_thumb
Melle wordt door Herbert ingegraven.

DSCN0434_thumbDSCN0436_thumb
Yeah! Een tasje…na zware onderhandelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten