Pagina's

dinsdag 23 september 2014

Een cadeautje van de maand september.

Na onze terugkomst uit Noorwegen was het er niet meer van gekomen om een zeilweekend te plannen. Nu was augustus niet de heerlijke nazomer-maand die we hadden gehoopt! Maar vooral feestjes, familie-weekend en een dikke week naar Berlijn met onze liefste vriendin Ans hield Zahree op haar plekkie in de haven van Nauerna.

Niet dat we er niet waren…in de tussentijd zijn we naar Zahree verhuisd en hebben Thijs en Olesia en Doenja van de Wessel Ilckenstraat hun woonstede gemaakt. We zijn al helemaal gewend. Het huishouden is zo klaar al moet de was doen goed gepland worden. Droge zonnige dagen hebben de voorkeur zodat we in Zahree niet dagenlang een vochtige slecht-drogende was hebben hangen.

Verder is het heerlijk met het prachtige nazomerweer van september. We wandelen na het eten, springen op de fiets om de landelijke omgeving te verkennen. Ik heb zelfs een prachtige reusachtige fietstas aangeschaft om op het stalen ros boodschappen te kunnen doen in naburig Assendelft. Ook Zaandam is te doen op de fiets al moet ik dan wel HEEEEEL gemotiveerd zijn door een zonnige, windarme dag!

Maar afgelopen extra lang weekend (19 tot en met 22 september) begon eigenlijk donderdagavond al, na het werk. Schoonzus Carla had zich al lekker aan dek in het zonnetje geïnstalleerd want Herbert en ik waren verlaat door wat file. Maar dat vond Carla geen straf geloof ik! Het was gezellig eten met zijn drietjes en ‘s avonds laat klom mijn schone zus weer van Zahree, hopend dat ze haar eigen huisje kon vinden in het donker.

20140918_183057

Geen straf; Carla met een zak chips in de avondzon.

De volgende dag na ruim ingeslagen te hebben voor het weekend, voeren we vlot in een almaar zonniger wordende windstille ambiance richting het IJsselmeer. In de buurt van de Oranjesluizen troffen we de Rainbow Warrior van Greenpeace weer. Daar moet, na aan de ketting gelegen te hebben in Rusland, nog het een en ander aan opgeknapt worden, blijkbaar.

20140919_124844
De Rainbow Warrior op het IJ.

Bij de Oranje-sluis hebben we het aan de stok gekregen met de schipper van een trimaran die vond dat hij niet in de wachtrij hoeft en een één-tweetje kon hebben met de sluismeester en zo niet op zijn beurt hoefde te wachten. Daar dachten wij van Zahree anders over. Het wordt een beetje ordinair gekijf. Een binnenvaarder moet in de jachtensluis omdat de beroeps-sluis een duiker aan het werk heeft. Daarna mogen de jachten ernaast opvullen. Maar netjes op je beurt wachten he, kakkebroek! Uiteindelijk druipt hij af. Hij past er niet eens naast. Lekker!!!!  De voordring-schurk! Geen foto, jammerrrrrr! Ik mag niet meer schreeuwen en schelden van mijn schip! Tsssss!!!

Op het IJsselmeer was het warm maar geheel windstil en stikte van de IJsselmeervliegjes. We tuften zachtjes op de motor naar de vluchthaven bij Uitdam. Onderweg probeerde ik vele malen mijn pa en ma te bellen maar geen gehoor. We wilden ons brutaalweg uitnodigen om bij hen aan te schuiven op Allemansend, hun boot te Monnikendam. Vooralsnog hielden ze zich doof voor onze oproepen! Eenmaal voor anker luierden we voornamelijk en togen laat in de middag op de Bromptonnetjes naar Monnikendam waar ze zich van geen kwaad bewust over falende mobiele gelukkig in leven toonden. Aan boord was ook oom Jaap, broer van mijn moeder. Leuk om hem ook weer eens te zien. We werden uitgenodigd om op 30 september in een restaurant zijn zoveelste (76?) verjaardag te vieren. Lief hoor, oompje! Zeer vereerd!
Mijn lieve moedertje bleek een nieuw telefoontje te hebben gescoord bij de Mediamarkt maar de sim-kaart er verkeerd om ingepropt te hebben. Daar kon de meneer van Tele-2 die we eerst verdachten van een in-gebreke-blijven natuurlijk ook niets aan doen. Daarna kwamen sms-jes en gemiste oproepjes onbeperkt binnenrollen… Te laat nu….op ons was niet gerekend…maar voor straf moesten ze ons wel uitnodigen om met ze uit eten te gaan bij Hof van Edam! Jaap ging niet mee…hij moest zijn 90-jarige buuf helpen. Arme ome!!!
Pa en ma wilden eigenlijk niet op de gevoelige plaat t.b.v. het blog…alleen als lantarenpaal..oké dan!

20140919_184908
Alleen als lantarenpaal!

Heerlijk gegeten en het was erg gezellig.
In het stikke-donker konden we met een wat haperende motor en rubberboot Zahree toch wel makkelijk vinden.
Dat had de volgende dag lastiger geweest. Zie foto’s!

20140920_102932 20140920_102928 20140920_102920 20140920_102912
Waar is de kant? Oooo…daar is de kant!

Zaterdag begon dus zeer mistig en met zo’n mist weet je het al he? Geen wind ook. dat kwam pas helemaal aan het eind van de dag goed. Er ging toen een licht windje waaien maar…toen waren we al naar de Blocq van Kuffeler getuft. Maar eerst togen we nog met de Bromptonnetjes naar de kant om in de haven van Uitdam te gaan kijken. Daar moet een uitbreiding komen en wie weet kunnen we daar ooit terecht. We fietsten een klein tochtje door het prachtige polderlandschap. We gingen even van de fiets om deze mooie dames te fotograferen.

20140920_114001
Zeer bedaard lopen deze dames geheel los naar hun nieuwe wei.

We bereidden ons goed voor op zondag bij de Blocq van Kuffeler. Robert-Jan, de nieuwe collega van Herbert en beoogd opvolger van de scheidende directeuren (waaronder Herbert…zodat we in april echt kunnen gaan vertrekken!) van Hedon. Alies, zijn echtgenote en 3 of 4 kids zullen een dag meevaren. De aanlegsteiger van de sluis lijkt een ideale plek om ze morgen op te pikken.
Maar eerst komen achter in de middag lieve vrienden Monique en Huub sportief met de fiets, gezellig om te borrelen en de zalm helpen opeten. Ze hadden heerlijke bananenchoco-cake bij zich en genoeg witte wijn om de toch al goede sfeer maximaal te ondersteunen. Helaas…alleen een foto van hun aankomst…niet van het bacchanaal zelf!

20140920_161725
Huub en Monique worden door water-taxi Herbert opgehaald.

Toen het bezoek weg was hadden we niet zo heel veel praatjes meer. Op tijd naar bed want morgen hebben we nog het een en ander te doen aan voorbereidingen. Een runder-stoofpot moet klokke 9 de snelkookpan in. Een giga-pan aardappelen geschild etc.!

Zondag fluit de wind door de verstaging. Dat is eventjes een heel ander weertype dan de dag ervoor zeg! Mooi! Dan valt er in ieder geval flink te zeilen! En even kijken of de reparatie van het zeil het houdt!
Tegen twaalf uur gaat het anker op om naar de aanlegsteiger bij de sluis te gaan. Wat een pech…plekkie weg. Er is een platbodem met een heel mooi zwaard aan de zijkant gaan liggen. Deze is geenszins van plan door de sluis te gaan. We durven er met deze wind niet aan te gaan liggen want we zijn bang dat we met onze 40 ton ijzeren bak zijn zwaard aan diggelen drukken. Dan maar tegen de binnenvaarder die er ook ligt. Deze is zwaar beladen en ligt te diep om er echt aan de zijkant naast te kunnen. Maar bij het achterschip is ie hoger…daar zou het moeten lukken. De schipperse is te langzaam met de fenders lager hangen…de schipper te ongeduldig en wacht niet tot één en ander in gereedheid is. Paniek…paniek….en schade aan de huid van Zahree. Dat wordt nog een beetje meer schilderen in het voorjaar!

Maar ons bezoek Robert Jan, Alies en hun kinderen Hannah, Pieter en Laura (zoon Jeroen is te druk met huiswerk) komen er al aan dus we hebben net te weinig tijd om elkaar eens flink de waarheid te zeggen (understatement!).
We liggen erg ongelukkig dus gunnen ons geen tijd voor koffie en door hen meegebrachte chocoladecake. Het lukt zonder verdere schade om van lager wal weg te komen.

IMG-20140922-WA0018   
Alies met kinds Laura, Pieter en Hannah.
IMG-20140922-WA0005
Het waait hard!

Hannah, de oudste dochter, is een ervaren zeilster en weet Zahree keurig met de neus in de wind te brengen zodat Herbert zeil kan zetten. Er staat veel meer wind dan voorspeld. Zeker ruim 20 knopen. We gaan er met een ruime 6 knopen van tussen.

IMG-20140922-WA0022 IMG-20140922-WA0021 IMG-20140922-WA0020
Boven staart Pieter over het ruime sop…zeeziek, zal later blijken.
Onder…we zeilen hard onder flinke helling. Laura vindt er niks aan!

Het flink hellende schip is teveel voor de zenuwen van jongste dochter Laura. Ze vindt het echt eng en snel wordt het grootzeil naar het tweede rif verkleind. Laura heeft definitief besloten dat dit echt niet leuk is, zeker nadat de wind er nog een schepje bovenop doet.

IMG-20140922-WA0019
Niet leuk!!!! Zijn we er al?

Maar bij mama en grote zus onder de hoede ontdooit ze langzaam en wil ze uiteindelijk zelfs even sturen met papa. Alies neemt ook een heel stuk sturen voor haar rekening en weet Zahree dicht in de buurt van het Paard van Marken te brengen. Ik wijs Laura op het Paard en als ik zeg dat, omdat ze hem als eerste gezien heeft, zeker NIET hoeft af te wassen…kan er een klein lachje vanaf! Robert Jan en Herbert zijn de laatste dus moeten de afwasbeurt hebben vandaag! Ze houden zich vooralsnog doof daarvoor!
In de buurt van Marken gaan we nogmaals overstag richting Lelystad. Robert Jan mag nu even de honneurs waar nemen. Hij is geoefend zeiler en Zahree tikt ruim 8 knopen aan op de teller.

IMG-20140922-WA0015
Robert Jan houdt Zahree goed in de tang!

Pieter staat al lange tijd voor op de punt en keert wat bleekjes terug. Zeker na het eten van een stuk taart wordt hij nog een tintje witter. Aiai….zeeziek. Hij krijgt een tabletje maar dat duurt natuurlijk even voor het werkt.
We houden het op een gegeven moment maar voor gezien. Twee van de drie kids zijn niet meer zo blij… Ze knappen snel op als we weer voor anker liggen bij de Blocq.

IMG-20140922-WA0010 IMG-20140922-WA0009
Gelukkig weer opgeknapt!

Zeker als ze allemaal hoog in de mast mogen. Ze vinden het geweldig. Vader Robert Jan  zekert ze, terwijl Herbert de knop van de lier bediend. Nog een stukje hoger, Hannah? Ja hoor!

IMG-20140922-WA0016 IMG-20140922-WA0014 IMG-20140922-WA0013 IMG-20140922-WA0012 IMG-20140922-WA0011
De kids gaan omhoog, de mannen bedienen de lier en zekeren de kostbare lading!

Daarna gaan we aan wal met de bijboot. De eerste lading kids wordt overgeroeid maar Herbert zet er toch maar even het motortje op.

20140921_170235
Roeien valt niet mee!

Het waait nog steeds heel stevig. Dan wandelen we het stukje Oostvaardersplassen dat we onderhand kennen als onze broekzak. Zoveel jaar komen we er al. Als ik denk aan al die keren dat we er vlierbessen plukten voor de wijn van mijn vader!
Terug aan boord gaan de piepers op en de runderstoof met een lekker wijntje erbij gaat dit er bij de rozige gasten en ons goed in. Fantastisch, wat kunnen die kinderen lekker eten! Daar houden we van!

20140921_191942
Iedereen heeft goede trek!


Daarna brengen we de gasten naar de vaste wal. Ze moeten nog een eindje rijden naar Sassenheim en morgen is het weer een gewone school- en werkdag! Eh…niet voor ons dan!!!
Het was super gezellig!

IMG-20140922-WA0006
De avond valt snel.

Herbert moet zich nog even door een draak van een opgenomen wedstrijd heenkijken…Feijenoord-Ajax. Deze is gelukkig wel gewonnen door zijn kluppie!
De wind giert nog steeds en een erg rustige nacht wordt het niet, helaas!

De volgende dag is het maandag. Het waait nog harder dan gisteren. Uit noordelijke richting… dus na het ontbijt zeilen we in een record-tempo met halve wind en nog steeds dubbel gereefd naar Amsterdam. Het is flink kouder geworden. Maar de regen blijft beperkt tot drie druppels en als we voorbij de vuurtoren van het Buiten IJ zijn kunnen de zeilen droog gestreken worden.

20140922_113203
Weer op het Buiten IJ.

De brug zit mee en sluis ook. We zijn om half drie ‘s middags al terug in de haven van Nauerna. De zon schijnt ondertussen volop en maakt zo een gezellig einde aan een heerlijk weekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten