Pagina's

zaterdag 20 april 2013

Rondje Noord Holland met Karin en MartinVrijdag 19 april 2013.
Daarnet was ik even bij Herbert in het ziekenhuis die geopereerd is i.v.m. hartritmestoornissen. Hij zag er goed uit. Wel nog allerlei slangetjes die her en der bevestigd waren. De operatie lijkt goed gelukt te zijn. Hij was al weer aan het bedenken waar de volgende zeiltocht heen zou kunnen gaan.Vrijdag 12 april.
Een week eerder waren we met zijn vieren ’s avond op de verjaardag van Liesbeth: Herbert en Tineke, Martin en ik (Karin). Na de koffie vertokken we naar Nauerna en bespraken de mogelijkheden voor het lange weekeinde dat voor ons lag. IJsselmeer? Rotterdam? Of toch maar een rondje Noord-Holland? Uiteindelijk viel de beslissing op het laatste.
Zaterdag 13 april.
De volgende dag om 8 uur op en rond een uur of half tien door de Nauernasche brug.
De sluis bij IJmuiden draaide vlot en om 11 uur zaten we op zee.

In de sluis van IJmuiden.

De wind was WZW 3 Bf, dus ruime wind en al snel besloten we de parasailor te hijsen. Daar waren we nauwelijks mee klaar toen we de kustwacht op ons af zagen komen.

Kustwacht 'Visarend'.

Via de marifoon opgegeven hoeveel personen er aan boord waren, wat het doel van de reis was en wat de roepnaam van de marifoon was. Herbert werd terecht gewezen toen hij opgaf: ‘Peter, Gerard, ..’ met “Oh, u bedoelt: ‘Papa, Golf , ...’”

Herbert waagt zijn leven om de schoten van de Parasailor in de blokken te krijgen.
Parasailor op de boom.

Het zicht, dat eerst behoorlijk goed was, werd in de loop van de middag slechter door de zeevlam, maar rond een uur of 4 nam de wind weer wat toe en brak de zon door. Onze verstekeling, een spreeuw, die vanaf IJmuiden was meegevaren vertrok vlak voor Den Helder weer naar het vaste land.

We schoten langs Den Helder met een knoop of 8, want we hadden inmiddels stroom mee. Op het Wad was het prachtig! Laagstaande zon, plat water. Het laatste stuk was de wind te veel tegen om te zeilen en gingen we op de motor verder richting Den Oever. We zagen bruinvissen, die af en toe een vinnetje boven water staken, zeehondjes en lepelaars.

Martin brengt de lazy jacks waarin grootzeil gevangen wordt, opnieuw aan.

Hoe mooi!
Kijk, daar linksonder, zie je nog net de vin van een bruinvis.

Ook de sluis bij Den Oever draaide snel en we mochten langs een boot liggen vlak buiten de sluis. Om een uur of negen lagen we vast. Wat een prachtige zeildag!
Daar genoten we van de Indische stoofschotel die ik thuis al had klaargemaakt. Iedereen was rozig en we vertrokken al weer vroeg richting de bedjes.
Zondag 14 april.
Zondag al weer bijtijds op. Na een zondags ontbijtje nog even gewacht op een passerende bui. Toen vlot losgegooid en al gauw de zeilen gehesen. Het was toch wel wat harde wind, ZZO 4 Bf en vlagerig en we moesten toch hoog aan de wind, dus snel een rifje er in. In één lange slag kwamen we uit tussen de Rotterdamsche hoek en Urk. Vanaf daar was het kruisen richting Lelystad. We voelden de warme lucht van het land komen. Vlak voor Lelystad nam de wind weer toe, met harde vlagen. Af en toe gingen we flink schuin. Een klein bootje dat met een spinaker voer, kon het niet meer houden en liep averij op. Tijdens het kruisen konden we naar de radio luisteren. PSV-Ajax, reuze spannend. Herbert zat steeds te whatsappen met Doenja, die thuis naar eredivisie live zat te kijken.

Herbert: 'Ik moet toch zo ECHT naar binnen...voetbal!'

Om zes uur gingen we supervlot door de Houtribsluis. Daarna weer met een rifje en een knik in de schoot verder richting Pampushaven. Om zeven uur MOEST er naar Studio Sport gekeken worden. Tineke bleef alleen achter bij het roer. Juist toen PSV-Ajax was afgelopen (2-3, joepie!), riep Tineke dat we er nu toch echt waren. Zeilen weg en op de motor naar het ankerplekje bij het Blauwe Huis. Nog voor acht uur lagen we achter het anker.

Voor anker in Pampushaven

Het diner was deze keer zalm uit de oven met sla en aardappeltjes.
Maandag 15 april.
De wind was gedraaid naar ZW en we moesten kruisen naar Amsterdam. Boven Amsterdam hingen donkere wolken en al gauw kregen we een bui over ons heen. Een grote passagiersboot bleef speciaal voor ons stilliggen in de vaargeul zodat iedereen goed kon zien hoe die mooie boot overstag ging. We moesten even dobberen voor de Schellingwouderbrug, maar daarna konden we direct de Oranjesluis in, waar we ook al weer in ons eentje in lagen.
Op het Noordzeekanaal konden we de zeilen nog even hijsen, zodat ze konden drogen.

Net voorbij het Centraal Station

Om 2 uur waren we weer in Nauerna, waar het nog even lastig was om met dwarswind aan de steiger af te meren. Maar Herbert kan prima manoeuvreren!
Snel de boot opruimen en dan Tineke en Herbert weer naar huis brengen.

De Zahree in Nauerna: wanneer gaan we weer?

We hebben een heerlijk zeilweekeinde gehad, nauwelijks regen, lekkere wind, dus echt bijna alles kunnen zeilen. Door het koude water, was het nog wel nodig om veel kleren aan te hebben en wanten en mutsen waren ook onontbeerlijk. Maar we hadden allemaal een lekker kleurtje gekregen. Volgens Doenja moesten we volgende keer wat meer zonnebrand smeren.

Lieve Herbert en Tineke, dank je wel dat we weer een keertje mee mochten op de Zahree!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten