Pagina's

maandag 1 april 2013

Alleen als ie ijs-ijs-ijskoud is…


Alleen als ie ijs-ijs-ijskoud is…


Hoe koud kan zo’n lang Paasweekeinde eigenlijk zijn. We zien eind maart op de kalender.. Nog ijsgang? Nee toch zeker? Ja hoor, wel degelijk!
Vrijdag brengt Doenja voor het eerst als zelfstandige 18-jarige bestuurder Herbert, Rutger, Elsemieke en mij naar Nauerna. Thijs komt iets later met de auto met proviand en tassen. Eerste handeling is het tot een aangename temperatuur opstoken van de kajuit van Zahree. Alle dikke kleding, zeilpakken, mutsen, handschoenen worden uit de kast getrokken. Omdat de Nauernase brug maar tot 12 uur draait maken we voort. We gooien al om half 11 los en zijn snel op het Noordzee kanaal. Het is er druk met vrachtschepen en we horen onszelf door de havendienst regelmatig aangeduid worden met ‘dat jachtje’. Ze houden super goed in de gaten wie waar vaart! 
Om half 1 zijn we op het Buitenij. Daar moeten we ons een weg banen door ijs en Herbert ziet tot zijn afgrijzen een deel van de antifouling achter Zahree drijven. Snel naar open water!
Door het ijs.Daar drijft de antifoulingNaar open water, jongens!

Onze plannen om naar Lelystad te varen laten we maar gauw varen, letterlijk. Te weinig wind en tegen bovendien maar wel zonnig. Later raakt het wat bewolkt en vallen er wat vlokken sneeuw. Het moet niet gekker worden.
De schroefasgenerator weigert vooralsnog dienst
Daar varen we!

Lekker binnen sturen.
Even opwarmen he, schipper?

Elsemieke moet zelfs onder een dekentje.
Bij De Blocq naar binnen, eindelijk!
Verder dan De Blocq van Kuffeler komen we niet. Maar dat vinden we helemaal niet erg. Lekker in alle rust voor anker, zitten we niet veel later aan wijn, bier en hapjes. '


Thijs moet 'studeren', Elsemieke studeert mee op de opstelling van de legers.

Ik schil de piepers wel alleen!

Heerlijke dis, kids!

Na eten en afwas is iedereen rozig en uitgeteld en kunnen we nog net de voeten onder het dekbed trekken. Buiten is het alweer bitterkoud.
Zaterdag is de wind te veel noord om naar Enkhuizen te gaan. Weer veranderen we onze plannen en kiezen Hoorn als bestemming. 
Goed ingepakt.

Haveningang Hoorn verijst!

Hier gelukkig wel gewoon water.

Carla en Doenja komen morgen met de auto want de traditie Paasontbijt moet gewoon doorgang hebben. Olesia komt met de trein, vanuit Zaandam is ze er in een wip. We zijn rond een uur of drie in Hoorn en meren af in de voormalige thuishaven van Zahree, haar eigen box. We gaan de stad in. 
Aan de andere kant ligt de Zahree in WSV Hoorn

Er is markt en we hebben nog niet genoeg te knabbelen in de boot. Verder zijn er een dikke pyjama, sokken e.d. nodig. Kees en Lucy, de vorige eigenaren van Zahree komen op de borrel en blijven gezellig eten. 
Super lekker,  kokkies Rutger en Elsemieke. Kees en Lucy eten mee.

Ook deze avond gaat bij ons allemaal vroeg het lichtje uit. De kou is daarvan de schuld, maar de wijn is een goede tweede.
Zondagochtend is Thijs als eerste de pineut; hij gaat zijn vriendinnetje van het station halen. Maar al snel moeten Herbert en ik eraan geloven; de paasdis vereist heel wat werk. Croissantjes en ander lekker afbakbrood. Stollen, eieren. Choco paashazen; alles vindt zijn plek op de tafel. We kunnen er zelf maar net bij. Maar zoals elk jaar, het lukt! 
Paasontbijt met Doenja, Carla en Olesia erbij. Past makkelijk.
Afwassen en drogen hoort erbij.

Na het ontbijt doen Carla en Doenja het enige verstandige: ze springen weer lekker in een warme auto en rijden huiswaarts. Doenja MOET straks naar Ajax! Wij pakken ons maar weer eens goed in en kiezen weer Amsterdam als reisdoel. We moeten morgen, tweede paasdag, weer voor 12 uur door de brug bij Nauerna. Winterregeling van de Provincie, en feestdag bovendien. Weer is het gruwelijk koud. Wel met een mooie ruime wind en met een gangetje van vier tot vijf knopen gaan we richting Paard van Marken. 


Dat is een vreemde Paashaas!
Na een uurtje hebben we het allemaal wel gezien buiten. We gaan vanuit het dekhuis sturen. Lekkerrrrrr warmmmmmm. Na het Paard is het recht voor de lap. Niemand heeft zin om de Parasailor erbij te zetten dus we gaan met een slakkengangetje. Niet erg, we hebben de tijd.

Richting de Oranjesluizen
Na de Oranjesluizen horen we een raar geluid. O jee, wat is dat nu weer? Herbert heeft het al snel gevonden. Het net geïnstalleerde wiel van de toekomstige schroefasgenerator is los getrild en instabiel geworden. Even afkoppelen dan maar; het heeft nog wat aanpassingen nodig. Tegen half zes zetten we Elsemieke af bij CS, zij moet morgen weer werken in Leeuwarden. Rutger en zij raken bijna te water, zo erg moet er nog gekust worden bij afscheid. Daarna zijn we al gauw weer onderweg naar Nauerna. We zijn wel stoer vandaag, we hijsen de zeilen nogmaals en met een rustig gangetje en chips en zo varen we met nog steeds een waterig zonnetje naar de steiger voor de Nauernase brug. Stipt om zeven uur zit Herbert voor de TV, Ajax wint gelukkig.

Sommigen van ons sturen....

Anderen kijken voetbal!
Met wat ingrediënten uit potten van vorig jaar en spekkies en vers weten Rutger en ik nog een hele behoorlijke maaltijd neer te zetten. Daarna mogen Thijs en Olesia weer met opgewekte tegenzin aan de afwas. De hele bups kijkt nog Mongol over Gengis Khan, maar ik trek het alweer niet meer. Ik slaap voor mijn hoofd mijn kussen raakt.

Maandagochtend gaan we tegen negen uur door de brug en hebben we daarna nog een heerlijk tweede Paasontbijt.Lieffie toch? Van tante Leik.
De twee stagfokken halen we eraf. De achterste wordt nog even vakkundig door Herbert gerepareerd. 
Vakkundige reparatie
Even assisteren.
De andere controleren we de volgende keer. De huiken zijn helemaal vergaan en nemen we mee om als model te dienen als we nieuwe gaan bestellen. Om het grootzeil hebben we een dekzeil getrokken. Zahree is regelmatig doelwit van grote, schijtende vogels en dat wil je niet op je zeil hebben.
Daarna ruimen we op. Rutger, Thijs en Olesia gaan vast en Herbert en ik wachten op grote dochter Doenja die helaas wat achterstand heeft opgelopen vanochtend. Ze kon de uitgang van haar bed niet vinden. Maar daar is ze dan! We gaan naar de warme Wessel Ilckenstraat. Het einde van een lang, mooi, maar ijskoud Pasen vaarweekeinde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten