Pagina's

maandag 24 juni 2013

Zeilen zoals zeilen behoort te zijn!


Tja...wie hebben we hier? Dat is Thijs met een 'bouwvakkers-decolleté' aan het controleren of we nog genoeg water hebben voor het weekend.
Ja hoor..genoeg! Thijs zegt..GAAN!!!!
Herbert brengt nog wat technische zaken aan de schroefas generator op orde maar dan kunnen we echt weg.
Met een lekkere wind schuin achter onder zeil over het Noordzeekanaal richting de stad. We zijn op vrijdagavond al aan boord gekomen en om zaterdag 10 uur stipt door de brug bij Nauerna gegaan.
De windvoorspelling is ZW lekker hard. Ronduit frisjes te noemen. What else is new? Misschien een enkele bui... ach...we zien wel!
Ja hoor...het is weer zover. De douane op onze oude bekende De Kokmeeuw moet ons weer hebben. Het is pas enkele maandjes geleden jongens...maar kom maar weer kijken en controleren op contrabande hoor! Koffie en een koekje? Dat niet? Geen tijd?
Thijs houdt de Kokmeeuw op gepaste afstand.
De heren van de douane vermaken zich met onze papieren, controleren de diesel op de juiste, niet rode, kleur en zijn nieuwsgierig hoe het ons zal vergaan als we eenmaal vertrokken zijn in 2015. Lees ons blog, jongens! Ik stuur jullie de link!
Als we de heren weer op het eigen schip hebben laten overstappen zijn we vlot in de sluis waar een aantal kleinere scheepjes met hun schippers het niet nodig vinden aan te sluiten en we met ons grote schip een tijdlang tegen de deur van de sluis hangen voordat de hele handel opgeschoven is. De sluismeester is not amused. Wij ook niet want er ontstaat zo wat stress bij de bemanning van de Zahree. Ach...ook niet voor het eerst. Daarna zijn we vlot geschut, door de Schellingwouderburg en op weg naar Enkhuizen. De wind zet lekker door en we lopen regelmatig meer dan 8 knopen. Achter in de middag leggen we aan in Enkhuizen waar er ook al een onwillige Duitser is. De schipperse schudt pontificaal nee op mijn vraag wat door te schuiven. Dan maar de boegspriet boven de achtersteven geparkeerd...moet je kijken hoe snel ze gaan verliggen. Tja, de havenmeesteres had ons dit plekje gewezen. Past net als iedereen een beetje meewerkt. De heren van het Duitse schip zijn trouwens alleraardigst hoor. Maar  madam keurt ons geen blik meer waardig. Tssssss.
Karin, Marin en dochter Tessel met vrienden Jonas en Marijke liggen ook in Enkuizen. Zij zijn een weekje naar de Wadden geweest. We borrelen aan boord. Super gezellig met het hele hok vol.
Tessel, Jonas en Marijke zijn allemaal op de één of andere manier met vormgeving, mode en meubelen bezig. Zo ongelofelijk creatief en ze kunnen er zo enthousiast over vertellen. Leuk!!! En supergezellig. De drank vloeit en de chips kraakt. We besluiten gezamenlijk te eten. De bemanning van de Risban haalt hun hap en samen met wat aanvulling van mij toveren Karin en ik een lekkere maaltijd op tafel. Eeeeeh wel eerlijk zijn...de basis had Marijke de dag ervoor al gemaakt!

Alleen de fotografe zit nog niet aan de dis...maar het past hoor!
Na het eten gaat Tessel een beetje grieperig van boord. Korte tijd volgen de andere 'kids'. Wij gaan met Thijs, Karin en Martin nog even Enkhuizen in om de benen even te strekken en een kop koffie te halen. Daarna gaat bij eenieder het lichtje uit. We spreken af zondag met elkaar op te varen naar Amsterdam om 10.00 uur. Wel vroeg hoor! Maar de wind zal tegen zijn en dat betekent een lange dag tegen de wind opkruisen.
Gaat lekker toch, paps? Ik stel de zeiltjes nog even bij! Zoon Thijs is altijd bezig met zorgen dat het nog even harder gaat! De Risban is wat later vertrokken. De schipper kon de jongelui niet wakker krijgen zo gauw...Ze zitten een uurtje achter ons en we zien ze de hele dag niet meer. Jammer!

Heerlijk. Ik hoef alleen maar in het waterige zonnetje te zitten dat toch nog even tussen de wolken door piepte.
Het gaat hard hoor!


Net voordat we toch de zeilen moeten strijken gaat op de kar van de grootschoot de verbinding door. Nog een geluk dat alle hoofden laag waren. Het zeilen is direct voorbij. Ook prijzen we ons gelukkig dat het nu gebeurt en niet als we over een paar weken onderweg zijn naar Noorwegen.

Het blok van de grootschoot hangt er nu een beetje zielig bij.
Op ons gemakkie varen we naar de brug en schutten door de sluis. Alles gaat nu prima. Thijs mag sturen van zijn pa en dat doet ie prima. Op het IJ worden we voor de tweede maal geënterd, nu door de politie die bezig is met een financieel-economische controle...of je misschien je schip met zwart geld betaald hebt, zeg maar! De ambtenaar in functie verzoekt ons vriendelijk ons te volgen naar de Houthavens.. Ik werp tegen dat we gisteren al gecontroleerd zijn. De man klimt even in de telefoon en...het is in orde. We mogen door!
Controle!

FF bellen, mevrouw!


Tis okee!

Daarna op de motor door naar Nauerna. Niemand moet nog wat van ons gelukkig!
Thijs doet nog een poging de studieachterstand in te lopen.
Herbert op het nieuwe krukje. Het is het nog niet helemaal.
Het aanleggen gaat, net als de vorige keer, weer gesmeerd. Na het eten brengt Herbert Thijs naar zijn vriendinnetje Olesia.
Maandag nog wat klusjes gedaan. Olie verversen, dynamo repareren (de schipper), lakken (ik!). Daarna naar Rotjeknor voor het eindexamen muziekproductie  aan het conservatorium van Rotterdam, van ons neefje Jeroen. Nou neefje...zo'n 2 m. neef!
Koop een boot, werk je dood! Koop een grotere boot....
Zelfs ik moet aan de bak! Nou ja, zeg!

Neefje Jeroen in actie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten