Pagina's

zaterdag 17 november 2012

November zeilen, koud maar goed te doen.

Vrijdag 9 november vertrokken we vroeg in de middag naar de Zahree. Het belooft een heel redelijk weekend te worden als je de weermannetjes en vrouwtjes mag geloven. Grijzig bij vertrek maar achter in de middag prachtige roze luchten. Wat jammer nu dat we vergeten waren dat doordeweeks de Schellingwouderbrug niet draait tussen 4 en 6, de spitssluiting. Er zat niets anders op dan de kachel lekker op te stoken en te wachten totdat om precies 6 uur  de vaarweg open lag naar good old IJsselmeer. Het was onderhand wel al donker. Enigszins lui van aard hesen we alleen de stagfokken en de genua en lieten de motor een beetje meetuffen. We hebben er niet veel problemen meer mee om in het donker te varen. De electronische kaart is een uitkomst en de vaargeul is verlicht als ware het de snelweg. Eén vrachtvaarder vond ons een merkwaardige gebruiker. Hij liep ons eerst op, bescheen ons diverse malen zodat we niks meer zagen, nam gas terug...het bleek dat hij af wilde slaan naar het Gooimeer dus ging uiteindelijk achter ons langs. De wind bleef zachtjes door staan en we waren vlot te anker in Pampushaven. Blik en vers pruttelden al in de pan dus eten en een lekker glaasje wijn erbij in de  super gerieflijke kajuit. De Voice of Holland gekeken, best leuk eigenlijk! Maar waarom bleef die Fries er nu in? Leuk joch maar hij zingt gewoon vals! Had heel Friesland gerekruteerd om op hem te stemmen denk ik.
Goed ingepakt, voor het Paard van Marken.
Zaterdag zijn we naar Enkhuizen gezeild. Het weer was ronduit grijs met een enkele motregenbui maar een prima windje. Het was pal voor de wind en we hebben uitgebreid geexperimenteerd met de genua op de boom en de voorste stagfok naar de andere kant (dat noemen we 'melkmeisje'), grootzeil aan de ene kant uit, alles weer naar de andere kant. Tweede stagfok erbij en weer weg. Erg vlot wilden we niet lopen. De parasailor had uitkomst kunnen bieden maar met dat vochtige weer zagen we dat niet zo zitten. Het droogt met dit weer nauwelijks aan de lucht. Uiteindelijk waren we met invallend donker door de sluis en werden de lijnen aangepakt door een aardige man op een groot motorschip in de Binnenhaven van Enkhuizen. Na het eten hebben we een lekker stuk gelopen door Enkhuizen. Gewoon even de benen strekken want je wordt echt stijf van de hele dag in de kou staan en zitten. Natuurlijk gaan we onderweg wel naar binnen om even op te warmen maar zeilen doe je toch liever lekker buiten. We gingen vroeg naar bed, toch moe en rozig na deze lange zeildag.

Zondag was het prachtig weer en er stak een lekker zuid-zuidwesten windje op. We gingen ten noorden van de dijk naar Lelystad en daar door de sluis en dan nog door naar de Blocq van Kuffeler. De Zahree zette er direct flink de sokken in, ruim 7 knopen en boem...daar voeren we de potdichte mist in. Wat was dat nou? Helemaaaaal niet fijn! Gauw de radar aan want even tevoren waren we met een ander zeilschip gaan oploeven (meer de naar de richting waar de wind vandaan komt) om het Enkhuizerzand heen. Dat schip had gelukkig AIS (een identificatie systeem waardoor je een schip kunt 'zien' op de kaart met richting en snelheid) en het liep vlak achter ons langs. Niet te zien; het zicht was nog geen 20 meter denk ik. Ik aan het roer en Herbert binnen achter het radarscherm op de uitkijk, dat hadden we ons wel even anders voorgesteld voor vandaag! Maar het duurde gelukkig niet zo lang. De mist trok allengs op en er volgde een zalige zeildag. OK koud, maar volop zon. We konden Lelystad niet in één keer bezeilen dus we hadden er bijna de hele dag voor nodig om in de sluis van Lelystad te komen. Daar hadden we ff niet in de gaten dat als de sluiswachter de brug alvast open zet je natuurlijk daarvóór moet gaan liggen. Afgang!... maar algauw waren we op het zuidelijk deel van het IJsselmeer. De wind stond recht tegen voor de Blocq...wat te doen? Twijfel sloeg toe...toch maar achter de dijk van Marken?
Die landvast opschieten doe ik voor de foto!
Mooi!!!

Maar de wind draaide meer naar het westen en uiteindelijk hebben we tot een paar mijl voor de Blocq gezeild. Toen hebben we het opgegeven. Voetbal om 7 uur en Boer zoekt Vrouw om half negen kwamen in gevaar...we hadden een planning te halen! Al snel lagen we daar moederziel alleen voor anker. Wat een super vaardag weer!
Sorry hoor..voetbal! Het eten moet wachten...
Een uiterst teleurstellende uitslag!

Bij het koken ging het mis. Ik had een pan klaar gezet en, geheel niet in de gaten gehad, op ons dienblaadje met super handig anti-slipmatje. Voortvarend gooi ik de pan op het vuur en daar begint toch één en ander te fikken en te stikken! Was het matje blijven plakken onder de bodem van de pan. Wat water en het was uit maar die rook! We stikten er direct bijna in. Alles open maar het was wel even paniek. en dat onder het Voetbal met een Hoofdletter... Fout!!!!! Oppasssen in het vervolg. Dat anti-slip spul is handig maar enorm brandbaar. Maar nog gevaarlijker is de rookontwikkeling. Nou ja, ook weer goed afgelopen moet je maar denken.

Maandag vroeg op want om 4 uur moest Herbert in het ziekenhuis zijn en paard Mette wil ook aandacht. De wind was weer zuidelijker dan zuidwest en de Zahree racete richting Amsterdam. Zon en wolken wisselden elkaar af.

Langs Vuurtoreneiland op het Buiten IJ

Het ging hard en we waren vroeg in de middag op het IJ. Na een wat moeizaam afmeren vanwege zijwind maar met behulp van een attente havengenoot op onze eigen stek in Nauerna en een haastig opruimen kwam er een einde aan een heerlijk lang weekend zeilen. Het gaat best hoor, team Jansen-Hol onder minder zomerse omstandigheden. Voor herhaling vatbaar! Het plan is de hele winter door te zeilen. Dappere liefhebbers om mee te varen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten